Polska jest jednym z wiodących producentów płodów rolnych i artykułów spożywczych w Unii Europejskiej i na świecie.
Polska żywność jest wysokiej jakości, bezpieczna, naturalna oraz smaczna.
Mięso – Drób, Wołowina, Wieprzowina
Polska ma bogate tradycje w produkcji drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Od 2014 r. jesteśmy największym producentem mięsa drobiowego w UE. Polskie mięso wyróżnia się wysoką jakością i doskonałymi walorami kulinarnymi. Aby zapewnić najwyższą jakość produktów, w Polsce znaczna część produkcji mięsnej jest prowadzona w ramach krajowych systemów jakości żywności, takich jak: Pork Quality System (PQS), Quality Assurance for Food Products (QAFP) czy Quality Meat Program (QMP). Polska ma również długą tradycję w produkcji wędlin – kiełbas (w tym cenionych na całym świecie kabanosów), szynek, schabów, boczków i pasztetów.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Polski przemysł mleczarski dysponuje technologiami na wysokim światowym poziomie. Najważniejszą pozycją w eksporcie przetworów mlecznych z Polski są sery i twarogi, których jesteśmy szóstym producentem na świecie i piątym w UE.
OWOCE I WARZYWA
Jabłka są polskim hitem eksportowym. Produkcja polskiego sadownictwa i warzywnictwa jest bazą dla krajowego przemysłu przetwórczego. Jednymi z najważniejszych produktów wytwarzanych przez ten przemysł są: koncentrat soku jabłkowego oraz wysokogatunkowe soki owocowe i warzywne. Polska jest zaliczana również do czołowych unijnych producentów mrożonych owoców i warzyw.
PRODUKTY PRZETWÓRSTWA ZBÓŻ
Przemysł piekarniczy, poza produktami tradycyjnymi, oferuje m.in. pieczywo o przedłużonej trwałości,pieczywo tostowe lub chrupkie, bułki do hamburgerów i hot-dogów, a także specjalnie pakowane półprodukty do pieczenia w domach oraz pieczywo głęboko mrożone przeznaczone dla sektora gastronomicznego. Na całym świecie nabywców znajdują także polskie makarony.
Miód
Polska jest piątym co do wielkości producentem miodu w Unii Europejskiej. Miody pochodzące z Polski należą do najcenniejszych darów natury. Charakteryzują się różnorodnością odmian oraz wyjątkowymi właściwościami sensorycznymi i zdrowotnymi. Dzięki niepowtarzalnym walorom stają się coraz bardziej popularne na rynkach zagranicznych.
Wyroby Czekoladowe i Słodycze
Polska jest jednym z liderów w produkcji wyrobów czekoladowych w Europie. Słodycze produkowane w kraju zachwycają szeroką gamą oferty handlowej i smaków. Polska sprzedaje produkty cukiernicze do ponad 130 krajów na świecie.
Żywność ekologiczna
Polska jest rozwijającym się producentem żywności ekologicznej w Unii Europejskiej i na świecie. Łączna powierzchnia użytków rolnych użytkowanych w rolnictwie ekologicznym wynosi w Polsce ponad 500 tys. ha, co daje Polsce 9 miejsce wśród krajów UE i 19 na świecie. Największą powierzchnię użytków rolnych wykorzystywanych pod uprawy ekologiczne zajmują zboża - ponad 12 tys. ha, co daje Polsce 9 miejsce na świecie w tej kategorii. Polska zajmuje 7 miejsce w UE pod względem liczby zarejestrowanych rolników ekologicznych. W 2019 roku w Polsce działało ponad 20 tys. ekologicznych podmiotów gospodarczych. Największą grupą liczącą ponad 18 tys. rolników byli producenci rolni.