W dniach 19-28 stycznia br. miała miejsce kolejna edycja międzynarodowych targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa Internationale Grüne Woche w Berlinie. Na tych istotnych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej targach o 98-letniej tradycji swoje produkty prezentowali wystawcy z całego świata – w tym roku obecnych było około 1 400 wystawców z 61 państw. Oprócz stoiska zorganizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zgodnie ze strategią określoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie promocji polskich artykułów rolno-spożywczych na rynkach zagranicznych, Polskę reprezentowały na targach także Urzędy Marszałkowskie woj. dolnośląskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego oraz kilka firm indywidualnych wystawiających się samodzielnie w innych sektorach.
Polskie stoisko uroczyście otworzył Czesław Siekierski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Leszkiem Iwaniukiem – Zastępcą Dyrektora Generalnego KOWR oraz Dariuszem Pawłosiem – Ambasadorem RP w Berlinie.
Na stoisku narodowym zorganizowanym przez KOWR pod hasłem „Polen schmeckt”, kilkanaście polskich firm prezentowało swoją ofertę, w tym m.in.: produkty mleczne, przetwory owocowe i warzywne, w tym soki, sosy, smoothie, marynaty, dżemy i produkty suszone, ryby i przetwory rybne, zupy na zakwasie, miody, zdrowe przekąski oraz produkty alkoholowe, w tym piwa niepasteryzowane i smakowe oraz nalewki.
Pierwszego dnia targów Minister Siekierski przyjął na stoisku narodowym Cema Ӧzdemira – Ministra Wyżywienia i Rolnictwa Niemiec, a następnie przeprowadził liczne rozmowy dwustronne z obecnymi na targach ministrami rolnictwa państw UE i krajów trzecich, którzy brali udział w towarzyszącym targom Światowym Szczycie Ministrów Rolnictwa.
Podczas pierwszego weekendu targowego na polskim stoisku narodowym obecne były również przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) Szaflary z woj. małopolskiego, które zwyciężyły w finale VIII edycji konkursu kulinarnego dla KGW pn. „Bitwa Regionów”, zorganizowanym w 2023 roku przez MRiRW i KOWR. Zwycięski zespół przygotował i zaprezentował tradycyjne dania regionalne.
Każdego dnia targów na polskim stoisku narodowym odbywały się degustacje i pokazy kulinarne prowadzone przez polskich szefów kuchni, które przybliżyły gościom targów smaki polskiej kuchni, jak również tradycję i kulturę kulinarną.
Wydarzenie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem zwiedzających.