W dniach 20-29 stycznia br. miała miejsce kolejna edycja międzynarodowych targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa Internationale Grüne Woche w Berlinie. Na tych istotnych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej targach o 97-letniej tradycji swoje produkty prezentowali wystawcy z całego świata – w tym roku obecnych było około 4 tysięcy wystawców z 60 państw.
Oprócz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskę reprezentowały na targach także Urzędy Marszałkowskie woj. dolnośląskiego i kujawsko-pomorskiego, Organizacja Producentów Ryb Jesiotrowatych oraz firmy indywidualne ze stoiskami w innych sektorach.
Na polskim stoisku narodowym zorganizowanym pod hasłem „Polen schmeckt” przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa odwiedzający targi mogli zapoznać się z ofertą 10 polskich producentów żywności prezentujących m.in. proszkowane produkty mleczne, lody, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, w tym marynaty, dżemy i produkty suszone, słodycze, produkty BIO, produkty sypkie, w tym cukier, mąki, kasze i płatki, napoje roślinne, mieszanki bezglutenowe oraz oleje tłoczone na zimno.
Polskie stoisko narodowe uroczyście otworzyli: Pan Henryk Kowalczyk – Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pani Małgorzata Gośniowska-Kola – Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Wicepremier Kowalczyk przyjął na polskim stoisku narodowym m.in. Pana Cema Ӧzdemira – Ministra Wyżywienia i Rolnictwa Niemiec oraz Pana Janusza Wojciechowskiego – Komisarza UE ds. rolnictwa, a także obecnych na targach ministrów rolnictwa państw UE i krajów trzecich, którzy brali udział w towarzyszącym targom Światowym Szczycie Ministrów Rolnictwa pod hasłem „Transformacja systemów żywnościowych – światowa odpowiedź na liczne kryzysy”.
Podczas pierwszego weekendu targowego na polskim stoisku narodowym obecne były również przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) Zimna Wódka z woj. opolskiego, które zwyciężyły w Finale VII edycji konkursu kulinarnego dla KGW pn. „Bitwa Regionów”. Członkinie zwycięskiego zespołu przygotowały i zaprezentowały w trakcie pokazu kulinarnego tradycyjne polskie dania regionalne.
W kolejnych dniach targów polskie stoisko narodowe oraz stoiska polskich regionów odwiedzały oficjalne delegacje, wśród których wyróżnić należy wizytę Pani Claudii Müller, Sekretarza stanu w Federalnym Ministerstwie Wyżywienia i Rolnictwa Niemiec oraz Pan Dennisa Buchnera, Przewodniczącego Izby Deputowanych Berlina.
Każdego dnia targów na polskim stoisku narodowym odbywały się degustacje i pokazy kulinarne prowadzone przez polskich szefów kuchni, które przybliżyły gościom targów smaki polskiej kuchni, jak również tradycję i kulturę kulinarną.
Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających.
DATA DODANIA: 24 stycznia 2023