W dniach 12-14 grudnia 2021 r. w Kairze w Egipcie odbyły się międzynarodowe targi Food Africa Cairo 2021, które są największymi targami rolno-spożywczymi w Egipcie oraz jednymi z największych międzynarodowych targów w tej branży na kontynencie afrykańskim
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w ramach zagranicznych działań promocyjnych zaakceptowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zorganizował po raz czwarty na targach Food Africa Cairo stoisko narodowe o powierzchni 120 m2.
Swoją ofertę eksportową zaprezentowało na nim 10 polskich przedsiębiorców. Na polskim stoisku narodowym promowane były min.: świeże owoce i warzywa, zwłaszcza polskie jabłka, wyroby mleczarskie, jaja, słodycze i orzechy, wyroby mięsne oraz dodatki do żywności.
Dodatkowo, w formie showroom’u, na polskim stoisku została zaprezentowana oferta produktowa kolejnych dziesięciu polskich firm: słodycze, owoce i soki, przekąski, płatki śniadaniowe i syropy z czarnej maliny.
Pierwszego dnia targów odbyło się wydarzenie pod nazwą „Polish Food Day”, promujące polską ofertę na targach, zorganizowane przez Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Kairze oraz KOWR.
Ponadto polscy przedsiębiorcy mieli możliwość odwiedzenia trzech sieci handlowych w Kairze: Market Kehir Zaman, Market AlOtahim i Carrefour, w ramach zorganizowanego przez KOWR tzw. „store-check”.
Duże zainteresowanie ofertą polskich wystawców oraz liczne rozmowy biznesowe, jakie polscy przedsiębiorcy przeprowadzili podczas targów mogą świadczyć o dużym sukcesie polskiego wystąpienia podczas targów Food Africa Cairo 2021.
Kolejna edycja tego wydarzenia odbędzie się w 2022 roku.