W dniach 12-14 grudnia 2023 r. w Kairze w Egipcie miała miejsce kolejna edycja targów Food Africa Cairo – największych międzynarodowych targów branży spożywczej w Egipcie oraz jednych z najważniejszych międzynarodowych targów rolno-spożywczych na kontynencie afrykańskim.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa po raz szósty zorganizował stoisko narodowe, umożliwiając firmom prezentację polskich produktów spożywczych, takich jak produkty mleczarskie (w tym m.in. proszki mleczne i serwatkowe, kazeina), słodycze, wyroby cukiernicze i produkty śniadaniowe, produkty zbożowe, mięso i przetworzone produkty mięsne, owoce i warzywa, zarówno mrożone, jak i przetworzone, a także skrobia ziemniaczana i białko ziemniaczane. Na stoisku narodowym byli obecni również producenci technologii i maszyn oraz urządzeń dla producentów z branży rolno-spożywczej, oferujący rozwiązania z zakresu chłodnictwa oraz utrzymania higieny produkcji.
Zwiedzający targi mogli spróbować potraw tradycyjnej polskiej kuchni przygotowywanych na stoisku narodowym podczas pokazów gotowania na żywo prowadzonych przez polskich kucharzy.
Polskie stoisko zostało wyróżnione nagrodą organizatora targów.
Stoisko odwiedził Michał Chabros, Chargé d’affaires ad interim w Ambasadzie RP w Kairze.
Według szacunków organizatora tegoroczna edycja targów zgromadziła 800 wystawców ze 32 krajów świata. Wydarzenie było doskonałą okazją do promocji polskiej żywności oraz do nawiązania kontaktów biznesowych przez polskie firmy zainteresowane exportem do Egiptu oraz pozostałych krajów Afryki.
W dniu poprzedzającym rozpoczęcie targów przedsiębiorcy wzięli udział w spotkaniach w dwóch miejscowych sieciach handlowych (Lulu i Hyper One), które miały na celu przybliżyć im warunki i zasady wejścia na rynek egipski.