Sezon zagranicznych targów rolno-spożywczych Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) rozpoczyna w połowie stycznia udziałem w międzynarodowych targach żywności, rolnictwa i ogrodnictwa Internationale Grüne Woche w Berlinie. Tegoroczna edycja targów ”Zielony Tydzień” odbywała się w dniach 17-26 stycznia br. Na tych istotnych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej targach o prawie stuletniej tradycji swoje produkty prezentują wystawcy z całego świata. Nie mogło na nich zabraknąć również Polski, szczególnie że Niemcy są naszym głównym odbiorcą żywności w UE.
Na stoisku narodowym zorganizowanym przez KOWR pod hasłem „Polen schmeckt” („Polska smakuje”) swoją ofertę zaprezentowało 9 polskich przedsiębiorców. Goście berlińskich targów mogli zakupić i skosztować takich polskich specjałów jak: nabiał (twarogi, sery, maślanki, kefiry), ryby i przetwory rybne (śledzie, szprotki, wątróbka z dorsza), zupy na zakwasie (żur, chrzanówka, barszcz biały i czerwony), produkty pszczele, batony i przekąski z suszonych owoców i orzechów, suszone owoce i warzywa, owoce w czekoladzie, pierogi oraz piwa niepasteryzowane.
Każdego dnia targów na polskim stoisku narodowym odbywały się także degustacje i pokazy kulinarne prowadzone przez polskich szefów kuchni, przybliżające zwiedzającym berlińskie targi smaki polskiej kuchni w tradycyjnym, a także nowoczesnym wydaniu.
Polskie stoisko uroczyście otworzył 17 stycznia br. Czesław Siekierski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Leszkiem Iwaniukiem – Zastępcą Dyrektora Generalnego KOWR. Minister Siekierski przyjął na stoisku narodowym Cema Özdemira – Ministra Wyżywienia i Rolnictwa Niemiec, komisarza UE ds. rolnictwa Christophe’a Hansena oraz burmistrza Berlina Kaia Wegnera, a następnie przeprowadził liczne rozmowy dwustronne z obecnymi na targach ministrami rolnictwa państw UE i krajów trzecich, którzy brali udział w towarzyszącym targom Światowym Szczycie Ministrów Rolnictwa.
Podczas pierwszego weekendu targowego na polskim stoisku narodowym obecne były również przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z woj. wielkopolskiego, które zwyciężyły w finale IX edycji konkursu kulinarnego dla KGW pn. „Bitwa Regionów”, zorganizowanym w 2024 roku przez MRiRW i KOWR. KGW „Feniks” przygotował do degustacji pyry z gzikiem, a także pierogi z gęsiną oraz kapustą i grzybami.
Oprócz stoiska zorganizowanego przez KOWR, Polskę reprezentowały na Grüne Woche 2025 także Urzędy Marszałkowskie woj. dolnośląskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego oraz firmy indywidualne wystawiające się samodzielnie.
Wydarzenie odbywające się w halach Messe Berlin cieszy się niezmiennie od lat dużym zainteresowaniem berlińczyków i gości spoza Berlina i jest doskonałą okazją, szczególnie dla małych przedsiębiorców, do zaprezentowania swoich produktów bezpośrednim konsumentom zza naszej zachodniej granicy.